Türkiye’de birçok can ve mal kaybına yol açan deprem meydana gelmesi nedeniyle deprem sigortası çok daha önemli hale geldi. Özellikle 1999 yılında Gölcük ve çevresinde gerçekleşen deprem felaketi sonrasında Dask yani deprem sigortası ürünü ortaya çıktı ve zorunlu hale getirildi.

Depreme karşı güvence sağlaması ve zorunlu olması açısıdan biz de Dask hakkında tüm merak edilenleri yazımızda bir araya getirdik. Dask sigortası nedir, muafiyeti nasıl olur, Dask neleri kapsar şeklinde en temel soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsin.


DASK NEDİR NE İŞE YARAR?
Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.

DASKIN AMAÇLARI NEDİR?
1) Bütün konutları depreme karşı güvence altına almak
2) Mali hasarların yükünü reasüre ederek (yeniden sigortalayarak) paylaşmak
3) Devletin deprem kaynaklı giderlerini azaltmak ve gelecekte oluşabilecek hasarlar için fon oluşturmak
4) Ülkemizde sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlamak
5) Toplum genelinde sigorta bilincinin gelişmesine destek olmak

DASK SİGORTASI YOKSA NE OLUR?
Kanuna göre zorunlu deprem sigortasını (DASK) yaptırmamış olan depremzedeler yıkılan, ağır veya orta hasarlı konutları için hak sahibi olamıyor. Yani DASK’ı olmayan depremzedenin, devletin yapacağı konutları 20 yıla varan taksitle alma hakları bile yok.

DASK YENİLEMESİ YAPILMAZSA NE OLUR?
Yenileme işlemi yapılmazsa altyapı hizmetlerine yönelik yeni abonelik işlemleri gerçekleştirilemez. Yani meskene elektrik, su ve doğalgaz bağlantısı yapılmaz. Bu durum, yalnızca yaşam kalitesini düşürmekle kalmayıp meskenin kullanımını olanaksız hale getirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir